El País del Llarg Núvol Blanc

2012-12-21 14:33

És Ao Tea Roa, o Nova Zelanda. A vista d'ocell, o de satèl·lit, i si està clar, es distingeix perfectament el perquè de la toponomàstica maori de les illes. L'Illa Sud és Te Waka o Aoraki, la canoa de Aoraki, que persegueix la Illa Nord, Te Ika un Maui, el gran peix de Maui. Al sud, la que avui es diu Stewart Island és Te Punga o Te Waka Maui, és a dir, l'àncora de la canoa de Maui, l'heroi mitològic.

Abans que s'extingís el gran ocell Moa, van arribar els primers colonitzadors a les costes orientals de Ao Tea Roa en diverses migracions entre els segles IX i XIV, provinents, probablement, de l'est de Polinèsia, o potser de les Illes Cook, o, segons la mitologia maori, de la llegendària Hawaiki. Segons aquesta mateixa tradició van arribar en set grans canoes que van fundar les set tribus primigènies.

Fins a l'arribada de l'inevitable home blanc. Del que el personatge de Jack London en els Relats dels Mars del Sud, Charley Roberts, deia: Deixa-li anar que hi ha diamants a les ardents muralles de l'infern, i el Senyor Home Blanc les assaltarà fins a posar a treballar al mateix Satan a pic i pala. Això és el que té d'estúpid i inevitable.

El primer home blanc que va entreveure, després d'un llarg viatge, les costes de Nova Zelanda va ser l'holandès Abel Janszoon Tasman al comandament dels vaixells Heemskerck i Zeehaen, el 13 desembre 1642: Cap al migdia vam veure una terra gran, alta, al nostre sud-est, a unes quinze milles de distància, deixem el camí dirigint-nos directament a aquesta terra, a la tarda disparem una canonada i hissem bandera blanca. Va anomenar aquesta terra Staten Island, i a una badia en què van morir quatre dels seus mariners en una escaramussa amb els maoris, Badia dels Assassins, avui Golden Bay. Cap altre occidental trepitjaria Nova Zelanda fins el 6 d'octubre de 1769, quan el guaita Nicholas Young, des del pal de l'HMB Endeavour capitanejat pel cèlebre explorador britànic James Cook, va veure la costa a Tuuranga-nui, avui Poverty Bay, prop de Gisborne. Cook, en aquest primer viatge, va traçar el mapa de la pràctica totalitat de la costa neozelandesa. Dos dies més tard va escriure en el seu diari: La costa és elevada, amb penya-segats abruptes, i cap a l'interior de les terres es veuen muntanyes molt altes. La superfície del país està sembrada de turons i sembla verdejant i coberta de boscos. Vent entre est-norest i nord.

Llegir més en edició impresa o e-Book

© J.L.Nicolas

 

Veure més fotos